ФИФА ги претстави кандидатите за нов претседател на светската куќа на фудбалот

По цели 18 години владеење на Сеп Блатер, ФИФА следниот месец конечно ќе добие нов претседател.

fifa fifa

Светската куќа на фудбалот го објави и списокот на кандидати, претенденти за нов претседател на организацијата.

Во трката ќе учествуваат: Џани Инфантино, Жером Шампањ, Токио Сексвејл, принцот Ал Бин ал Хусеин и шеикот Салман Бин ал Калиф.

Сеп Блатер ја напушта функцијата по низата скандали за корупција поради што доби и суспензија, исто како и првиот човек на УЕФА Мишел Платини и тие двајца неможат да се кандидираат за претседател на ФИФА.

Комисијата која ќе биде формирана за изборот за нов претседател на ФИФА ги потврди кандидатурите, токму денеска, а самиот избор ќе биде на почетокот на следниот месец февруари и ќе се одлучува со тајно гласање.