ВИДЕО: Поминаа точно 22 години од легендарната изјава на Дејан Савичевиќ која до солзи ја насмеа цела Југославија!

Loading

На денешен ден пред 22 години, Дејан Савичевиќ го даде познатото интервју пред натпреварот Хрватска-Југославија во Загреб.

Тој ден, во главниот град на Хрватска, само 24 часа пред натпреварот помеѓу тогашните Хрватска и Југославија, беше снимен документарен филм поради првиот дуел меѓу двете земји по распадот на СФРЈ, а влогот одеше на Европското првенство во фудбал.

Потоа, пред хотелот „Шератон“, Дејан Савичевиќ даде интервју пред камера за очекувањата пред натпреварот, сето тоа како дел од споменатиот документарен филм и така настана легендата.

Савичевиќ даваше интервју за новинарот Небојша Петровиќ од „СОС канал“.  Тој прво одговори на прашањето за тогашната ситуација и кој е виновен за војната.

“Кој се грижи што мисли и како мисли тоа најмалку ме интересира. Како што тие мислат дека ние сме виновни, така ние мислиме дека тие се виновни. Не ми е грижа и не ме допира доволно за да размислувам за тоа”.

Новинарот се прашуваше кои се „тие“? така што популарниот Дејо одговори на тоа.

“Па, ние зборуваме за Хрватите, не зборуваме за Македонците. Затоа, немам што да повторувам – и тогаш имаше навреда и силен извик од некој од улицата:” Ти си го.но! “.

Потоа се појавува легендарната сцена….