full screen background image
Последни Вести

ФИБА ќе формира нова регионална лига со тимови од поранешна Југославија

Претставниците на ФИБА потврдија дека ќе се формира нова регионална лига во која ќе учествуваат само тимови од Екс-Ју просторите.

fiba-aba-logo

На Сојузите им беше запретено дека репрезентациите ќе сносат санкции во случај клубовите да не ја почитуваат оваа одлука на ФИБА.

Во март беше донесена одлука со која ФИБА повеќе не ја признава АБА лигата, а беше направен нов чекор во уништување на регионалната лига во сегашниот формат.

Веќе била донесена одлука од следната сезона клубовите од просторите на поранешна Југославија да играат во регионална лига која ќе ја контролира ФИБА и националните Сојузи.

Во оваа лига ќе може да играат само клубови од Словенија, Хрватска, БиХ, Македонија и Црна Гора.