ФИБА ќе формира нова регионална лига со тимови од поранешна Југославија

Претставниците на ФИБА потврдија дека ќе се формира нова регионална лига во која ќе учествуваат само тимови од Екс-Ју просторите.

fiba-aba-logo

На Сојузите им беше запретено дека репрезентациите ќе сносат санкции во случај клубовите да не ја почитуваат оваа одлука на ФИБА.

Во март беше донесена одлука со која ФИБА повеќе не ја признава АБА лигата, а беше направен нов чекор во уништување на регионалната лига во сегашниот формат.

Веќе била донесена одлука од следната сезона клубовите од просторите на поранешна Југославија да играат во регионална лига која ќе ја контролира ФИБА и националните Сојузи.

Во оваа лига ќе може да играат само клубови од Словенија, Хрватска, БиХ, Македонија и Црна Гора.