Што ќе се јаде на ОИ 2024 во Париз? Французите ја изневерија својата кујна!

Loading

Паштета од џигер од гуска, варен петел во вино, жабји батаци, полжави, бифтек тартар… Да почне да ви се повраќа од познатите француски јадења.

Но, како што стојат работите во моментов, спортистите на претстојните Олимписки игри 2024 можеби нема да имаат можност да ги пробаат.

Франција ќе ги организира Летните олимписки игри во јули и август. Повеќето од натпреварите ќе се одржат во Париз, додека останатите ќе се одржат надвор од главниот град.

Организаторите најавија дека дури 60% од храната што ќе се служи за време на игрите ќе биде без месо.

За прв пат во историјата, олимписки спонзор стана компанија за замена на месо од растително потекло. На спортистите ќе им понуди хамбургери, фалафели, медалјони, филети и растителна туна без месо.

Ресторанот во Олимпиското село во Париз, каде што ќе бидат сместени спортистите учесници на Олимписките игри, ќе опслужува дури 40 илјади оброци дневно и ќе работи 24 часа.

Така што ќе стане најголемиот ваков ресторан во светот, кој може да биде домаќин на повеќе од 3.500 луѓе.

Од организацијата велат дека 33% од храната ќе биде растителна, а околу 15.000 спортисти за првпат ќе јадат од чинии што може да се перат наместо од оние за еднократна употреба.

Јадењата кои ќе се служат во овој ресторан ќе ги креираат некои од најпознатите француски готвачи.