На ФИФА и донесе богатство, а сега нема против кандидат – Италијанецот се спрема за нов мандат!

Loading

Претседателот на ФИФА, Џани Инфантино, оваа недела ќе добие нов мандат да ја води светската фудбалска куќа, најбогата од нејзиното формирање, со амбиција да додаде нови и поголеми натпреварувања.

инфантино

Богатството на ФИФА по Светското првенство во Катар, е со резерви од четири милијарди долари што треба да се поделат меѓу нејзините 211 членови и повеќе кои доаѓаат од проширениот систем со 104 натпревари на Светското првенство во 2026 година, се најголемата причина поради која Инфантино нема против кандидат на изборите што ќе се одржат во четврток во Руанда.

Од првиот реизбор на Инфантино во 2019 година, двата најголеми проблеми беа што ФИФА сакаше Светското првенство да се одржува на две години и елитните клубови кои се обидуваат да формираат европска Суперлига. И двата плана не успеаја.

Инфантино се залагаше за промена на датумите на светските првенства, проект кој директно ќе ги загрози европските првенства и Копа Америка и ќе влијае на Олимпијадата.

Иако јавно не ја поддржуваше Суперлигата, тој разговараше со бунтовничките клубови и покрај планираниот колапс на структурата на европскиот фудбал.

Управните тела на европскиот и јужноамериканскиот фудбал блокираа многу предлози на Инфантино, но заедно имаат 65 од 211 гласови и не можат да ја добијат претседателската функција.

Членовите на ФИФА, кои главно зависат од парите на светската куќа на фудбалот, се позадоволни од Инфантино, кој има добра база во Африка.

Сите шест региони ќе добијат повеќе места и повеќе пари од Светското првенство во 2026 година, на кое за прв пат ќе учествуваат 48 селекции.

Од претходниот избор на Инфантино, ФИФА организираше два Светски првенства, при што Светското првенство за жени во 2019 година привлече повеќе од милијарда гледачи ширум светот.