Формула 1 повеќе никогаш нема да биде иста – Од 2026 стапуваат на сила нови правила!

Loading

Светскиот совет за моторни спортови на ФИА ги одобри новите правила за моторите во Формула 1 кои се очекуваат во 2026 година, отворајќи го патот за новите производители на мотори како што е Порше.

Поточно, од 2026 година, Формула 1 моторите ќе користат 100% одржливи горива и ќе имаат зголемување на потрошувачката на електрична енергија до 50% во споредба со сегашните нивоа, објасни ФИА во соопштението за мадиумите.

За да се „продолжи со шоуто“, моторите ќе имаат слични перформанси како сегашните модели „кои користат V6 мотори со внатрешно согорување со високи коњски сили и високи вртежи“, но со намален проток на гориво.

„Воведувањето на напредна технологија за погон и одржливи синтетички горива е дел од нашата цел да им користиме на учесниците во сообраќајот и да ја постигнеме нашата цел за нула емисии на јаглерод до 2030 година“, рече претседателот на ФИА, Мохамед Бин Сулејем во изјавата.

Трошоците за развој на новите мотори исто така ќе бидат ограничени до 2023 година.

Според Федерацијата, новите прописи „се наменети да овозможат и привлечат“ нови производители на мотори.

Меѓу нив, германскиот производител Порше би можел да го потпише своето враќање како производител на мотори во врвната категорија на мотоспортот во партнерство со тимот на Ред Бул.