Кој ќе се послужи со овој збор добива суспензија и голема парична казна – Ново правило во Швајцарија!

Loading

Швајцарците решија да направат вистински преседан во фудбалот.

фото: MARK THOMPSON/GETTY IMAGES

Челниците на тамошната локална лига одлучија секој фудбалер кој за време или по натпреварот некого нарече геј во погрдна смисла, ќе мора да плати казна.

Дури и казната нема да биде нималку наивна, бидејќи фудбалерот ќе треба да плати сума од 2000 швајцарски франци, додека подоцна би можел да се најде во неволја поради одредени суспензии.

Како ќе изгледа се, убеден беше и голманот на Луцерн, Мариус Милер, кој беше доста критичен по поразот на својот тим, употреби некои непримерни зборови кои беа окарактеризирани како повеќе груби отколку хомофобни.

Клубот и тој веднаш се извинија, но казната ќе мора да биде изречена.