Дознајте ја правата вистина за потеклото на Дејан Бодирога, новиот претседател на кошаркарската Евролига!

Loading

Како играч, Дејан Бодирога многупати го направи српскиот народ горд, а неодамна тоа го направи и како функционер, бидејќи му беше чест да биде избран за претседател на кошаркарската Евролига.

фото: Profimedia

Бодирога не е само прославен кошаркарски ас. Тој е, пред сè, голем човек со уште поголемо срце, всушност тој е она што еден народ може да го нарече свој национален симбол.

Неговата изјава „Не ми е цел да ги импресионувам луѓето, моето однесување доаѓа од душата“, што ја даде во 1996 година во Милано, најдобро опишува каков човек е тој.

Во кошарката освои се што требаше да се освои. Неговото име со ист ентузијазам се скандираше во Белград, Милано, Мадрид, Атина, Барселона, Рим, Бања Лука, Требиње…

„Body Bond“, „Mr. MVP“ или „White Magic“, се прекарите што ги доби поради неговата „магија“ на паркетот.

Бодирога е роден во Клек, во Зрењанин, но секогаш бил горд на своето потекло од Херцеговина. Имено, тој влече корени од селото Бодироге кај Требиње.

,,Потеклото треба да биде многу важно за секој човек. Кога почнав со кампот во Требиње, во кој се собираа деца од цела поранешна Југославија, но и од Европа, нагласив дека никогаш не сум живеел во тој град, но дека Требиње е дел од мене, моето семејство и дека секогаш би бил. Затоа, мило ми е што учествував во оваа акција бидејќи мајка ми (Милка, главен и одговорен уредник) е од Невесиње, кое се наоѓа недалеку од Мостар, па и сега ова е нешто што е дел од мене – посочи Дејан Бодирога во тоа време.

Бабата на Дејан по татко, со име Госпава, е родена во Кошен дол, Јањач. Нејзиното моминско презиме било Петровиќ. Госпава и Нико Петровиќ се брат и сестра. Таа е тетка на Јола Петровиќ, татко на исто така познатите кошаркари Александар и Дражен Петровиќ.

Госпава се омажи за Миќ Бодирога, кој е роден во Бодирог. Во 1945 година како колонисти се преселиле во Клек – Зрењанин, а денес таму живеат нивните потомци.

Со Госпава, Миќо имал четири сина: Чед, Том, Вас (таткото на Дејан) и Гојко и три ќерки: Боса, Цвета и Љуба.

фото: https://lithuania.postsen.com/