СКАНДАЛ ја тресе Шпанија – Барселона со години плаќала судии со милиони, а сега се е откриено!

Loading

Продолжуваат да излегуваат на површина шокантните детали поврзани со бизнисот на Барселона!

фото: EFE

Сега „Football Leaks“ објави нови информации за зделките на овој клуб со компаниите поврзани со Хозе Марија Енрикез Негреира, поранешниот потпретседател на Техничкиот комитет на судии на Шпанската фудбалска федерација.

Се вели дека Негреира лично добил 100.569 евра од Барселона во јуни 2015 година за да снима натпревари на шпански тимови во европските натпреварувања.

Сè излезе на виделина кога беа објавени факсовите кои Негреира ги праќаше до Барселона, а веднаш протестираа неколку шпански клубови од Примера и Сегунда и изразија голема загриженост за таквото сознание.

Сега „Football Leaks“ откри нови детали за исплатите на Барселона на Енрикез Негреира и Хосеп Контрерас.

Во истражувањето на оваа позната веб-страница се наведува дека 24 години Барселона имала низа редовни многу чудни плаќања на компаниите “Nisdal SCP” и “Dasnil 95 SL”.

Се дознава и дека Хавиер Енрикез, син на судија, добил многу пари од Барселона преку компанијата “Sokerkem SL”.

Уплатите се вршеле и на сметката на компанијата „Tresep 2014 SL“, а „Football Leaks“ објави детална табела со исплатите на Барселона кон спорните компании во периодот од 2001 до 2018 година.

Самиот Негреира ги добил првите 135.000 во два наврати, а потоа 165.000 евра од Барселона кога претседател беше Жоан Гаспарт.

За време на Жоан Лапорта, немаше плаќања, но Сандро Росел и Хосеп Марија Бартомеу продолжија да му плаќаат на Негреира помеѓу 200.000 евра годишно, до 729.000 евра во 2014 година.

Најчесто плаќањата се правдаа со „технички и видео консалтинг“, снимање натпревари на шпански екипи во европските натпреварувања“ и „образовни спортски услуги“, „извештаи“…

Кога Негреира се повлече од функцијата во Шпанската фудбалска асоцијација, исплатите и бизнисот престанаа, што е дополнителна отежнувачка околност доколку клубот сака да докаже дека врската била од чисто деловен карактер.