Се спремаат големи промени во светот на фудбалот – Веќе ништо нема да биде како порано!

Loading

Меѓународниот одбор на фудбалските асоцијации објави дека овој месец ќе го разгледаат предлогот за зголемување на паузата помеѓу двете полувремиња во натпреварите на 25 минути.

За време на паузата, ќе се организира забавна програма, по примерот на Супербол во НФЛ лигата во САД.

Јужноамериканската фудбалска конфедерација (КОНМЕБОЛ) поднесе барање минатиот месец, сугерирајќи дека забавната програма може да се изведе за време на финалето на натпреварување како што е Копа Либертадорес.

Според правилото 7 од фудбалскиот закон, „играчите имаат право на пауза не повеќе од 15 минути на полувреме“.

ИФАБ го стави барањето на КОНМЕБОЛ на дневен ред, а неговите стручни советници ќе разговараат за тоа на 27 октомври, на далечни состаноци.

Предлогот на Меѓународната фудбалска федерација (ФИФА) од 2009 година за зголемување на паузата помеѓу двете полувремиња од играта од 15 на 20 минути, беше отфрлен од ИФАБ, критикувајќи дека тоа е комерцијален потег.

ФИФА тогаш изјави дека на играчите им треба повеќе време за да стигнат до соблекувалните од теренот.