Како Новак стана ,,човек од гума,, – Ја откри тајната на успехот, а позади се стои жена!

Новак Џоковиќ е познат како спортист кој многу се грижи за своето здравје, а со тоа и за телото.

фото: EPA/ALI HAIDER

Неговата мобилност и екстензибилност на турнирите воодушеви многумина.

„Позади сето тоа има многу работа. Можам да се истегнам како гимнастичар, а тоа не е затоа што така сум роден, туку затоа што се истегнувам од својата седма година“, му рекол тој на Новак во интервју за L’equipe. .

Новак е поддржувач на теоријата дека талентот носи само мал дел од успехот и дека постојаната работа е најважна.

„Што е талент? Да, верувам во талентот, да речеме дека е генетска предност, но тоа носи само мал процент на успех. Се друго е на дело“, додаде Џоковиќ.

„Морам да кажам дека имав среќа да имам позитивно влијание на мојата тенисерка Јелена Генчиќ и нејзиниот холистички пристап кон телото. Таа прва ми кажа дека треба да внимавам што јадам, колку часа спијам. Таа ми објасни колку ми е важно читањето и што „Морам да направам се за да успеам. Тоа е пристап од 360 степени и така размислувам од својата седма или осма година“, изјави најдобриот тенисер на светот.

ФОТО:Profimedia

Тој откри и како успеал да ги реши огромните респираторни проблеми кои го мачеле на почетокот на неговата кариера.

„И во 2010 година, најголемата промена се случи кога го променив начинот на исхрана, а тоа ми помогна да се ослободам од респираторните проблеми кои ме мачеа кога бев помлад. Пробав се, вклучително и операција на носот, разни лекови, вежби, но ништо не помогна. Имав нетолеранција на глутен без воопшто да знам. А диетата стана сосема нов начин на живот. Тоа е причината поради која правам многу строги проценки за сè што ставам во моето тело. Не можете да ме натерате да преземам ништо и тоа е мојот концепт за независност во животот“, заклучи Новак.