ФИФА направи револуција – Испроба уред кој ќе го промени фудбалот!

Loading

Светската куќа на фудбалот ФИФА, за прв пат ја тестираше употребата на т.н полуавтоматски офсајд.

За време на натпреварот од Арапскиот куп меѓу репрезентациите на Обединетите Арапски Емирати и Мавританија беше тестирана технологијата и процесот на проверка на недозволената позиција, што треба да го поедностави.

Со помош на новата технологија со камери, откриен е офсајд непосредно пред спектакуларниот удар со „ножички“.

Доколку се покаже како корисна, оваа технологија би можела да се користи на Светското првенство во 2022 година во Катар.